FATİH Projesi kapsamında milyonlarca öğrenciye dağıtılacak tabletle ilgili ‘internet erişimi' konusundaki tartışma büyüyor. GSM operatörleri, tabletlerde 3G teknolojisinin mutlaka yer almasını istedi
Eğitimde, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasını öngören FATİH Projesi kapsamında milyonlarca öğrenciye dağıtılacak tabletle ilgili ‘internet erişimi' konusundaki tartışma büyüyor. Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel, tabletlerde yalnızca wi-fi teknolojisinin kullanılmasını doğru bulmadıklarını belirterek, "Biz, operatörler olarak wi-fi artı 3G teknolojisinin tabletlerde yer almasını istiyoruz." dedi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, tabletlerde 3G'ye sıcak bakıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise 3G'li tabletlere ‘pedagojik' bazı kaygılar nedeniyle karşı çıkıyor.
GSM operatörleri Turkcell, Vodafone ve Avea, tabletlerde mobil genişbant internet (3G) teknolojisinin mutlaka yer almasını istiyor. Operatörler, bu amaçla projeyi yürüten TÜBİTAK Başkanlığı'ndaki komisyona bilgi verdi. 3G ile ilgili talep ve önerilerini dile getirdi.
VODAFONE: "MUTLAKA 3G OLMALI" Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel, Ankara'da bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Süel, tabletlerde sadece wi-fi teknolojisinin kullanılmasını doğru bulmadıklarını belirterek, "Biz, wi-fi artı 3G teknolojisinin tabletlerde yer almasını istiyoruz." dedi.
Süel, tablet üretiminde 3G bağlantısı için gündeme gelecek ek maliyeti de operatörler olarak karşılamaya hazır olduklarını vurguladı.
"3G OLMAZSA TABLET BİR SÜRE SONRA ÇÜRÜR" Süel, 2011 kasım-aralık ayında satışı yapılan tabletlerin yüzde 75'nin wi-fi ve 3G'li olduğunu belirterek, FATİH Projesi kapsamında alınacak tabletlerde 3G'nin olmamasını ‘büyük bir yanlışlık' olarak değerlendirdi.
Süel,"3G'li tablet satışları önümüzdeki yıl daha da artacak. Bir sonraki yıl da öyle. Artık 3G'siz tablet bile üretilmeyecek. Proje kapsamında 3G'siz tabletler ise okul ve ev dışında kullanılamayacak. Bir süre sonra tüketici ihtiyacını karşılayamayacak hale gelecek ve çürümeye terk edilecek. Devletin ayırdığı bu kadar fon etkin olarak kullanılamayacak. Wi-fi ve 3G bağlantısı olursa bu sorun aşılacak" diye konuştu.
ÖĞRENCİNİN BULUNDUĞU LOKALİ DE BELİRLEYEBİLİRİZ "3G'li tabletleri sadece öğrenci değil, hane haklı eğitim aracı olarak da düşünüyoruz" diyen SÜel, "Çünkü öğrenci o tableti evine götürdüğünde kardeşleri velilerde faydalanabilecek. Ayrıca, 3G lokasyon bazlı hizmetler de sağlıyor. Allah korusun tablet ya da öğrenci kaybolduğunda öğrencinin nerede olduğunu belirleyebiliyorsunuz. Hava durumu hakkında bilgi alabiliyor. Öğretmenine mesaj atabiliyorsunuz." dedi.
Hasan Süel, Fatih Projesi'ni yürüten Komisyona da güvenilir bir dernek ve şirket üzerinden "Tabletlerde hangi teknoloji kullanılsın?" başlığı altında bir anket çalışması yapmasını öneriyor: "Böyle bir çalışmayı biz de yapabiliriz ancak operatörler olarak biz tarafız. Komisyonun takdir edeceği bir şirket, belki öğrenciler daha yetişkin değil ama öğretmen ve öğrenci verilerine bu soruyu yöneltebilirler. Komisyon içinde önemli bir veri olacağını düşünüyorum."
Genişbant erişimine sahip tabletlerin, öğrencilere fırsat eşitliği de sunacağını belirten Süel, 3G ve 2G'nin kapasama yüzdeleri hakkında şu bilgiyi verdi: "Türkiye genelinde 3G'nin kapsama alanının yüzde 80, 2G kapsama alanının ise yüzde 99'dur.Her geçen gün de mobil internet kullanımı artamaktadır. Vodafone'den örnek verecek olursam, son çeyrekte sadece mobil internet (cep telefonundan girilerek kullanılan internette) gelirlerimizde 295'lik bir artış gerçekleşti. Türkiye, artan bir oranda mobil internete ilgi gösteriyor."
|